Boston Dynamics го претстави Stretch, новиот робот што го прави редењето пратки многу лесно!

Boston Dynamics, која продолжува да е пионер во секторот со своите роботи како што се Spot, Atlas и Handle, Stretch, нивниот нов робот дизајниран за транспорт и товарење на парцели во магацините.

Boston Dynamics, кој неодамна привлече внимание со своите роботи насочени кон намалување на работната сила, понуди на продажба помошни роботи во многу различни полиња, од рударство до објекти за сурова нафта, особено робот за кучиња по име Spot.

Компанијата со седиште во САД овојпат се фокусира на полето на логистика и го претстави својот нов квадрат робот Stretch. Новиот робот, кој не е ниту човек ниту животно, е дизајниран да извршува само една задача; да носат парцели.

Во магацините каде што нема подвижни ленти, најголем проблем се смета како транспорт на тешки парцели и нивно полнење во возила. Во ваквите магацини целата работна сила е оставена на луѓето, а тоа предизвикува забавување на работата, како и исцрпување на вработените. Раководителот за развој на бизнисот во Boston Dynamics Мајкл Пери изјави дека поставувањето на инфраструктура за автоматизација од нула може да биде исклучително скапо и тие го дизајнираа Stretch за да можат работите да се ракуваат лесно без огромни трошоци.

Stretch е целосно ориентиран на мобилност, изграден е на квадратно тело и има можност да се движи 800 пати на час. Иако е одлучено да се лансира Stretch, кој нуди многу слично искуство со работна сила, во 2022 година, сè уште не е јасно колку ќе има цена.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *