Објавен е Debian 10.9!

Debian 10.9 е објавен на корисниците со неколку популарни надградби на пакетот.

Проектот Debian го објави објавувањето на изданието Debian 10.9. Новата верзија е во случај на деветто ажурирање на дистрибуцијата Debian 10. Новата ISO-слика, која може да се користи за инсталација на Debian, ги носи со себе најновите ажурирања на пакетите. На овој начин, можно е да заштедите време при инсталирање на оперативниот систем на компјутер.

Треба да се напомене дека оние кои веќе имаат инсталирано Debian 9 на нивните компјутери, не треба да преземаат Debian 10.9 и може да се надградат до најновата верзија со примена на достапните ажурирања.

Некои од ажурирањата на пакетот што доаѓаат со ова издание вклучуваат LibreOffice, Linux кернел, Python, Firefox ESR, Chromium и Tor. Дополнително, инсталаторот на Debian е ажуриран за да ги понуди најновите поправки.

Debian 10 прв пат беше објавен на 6 јули 2019 година и ќе продолжи да добива ажурирања до 2024 година. Главните изданија на Debian доаѓаат на секои 2 години. Во оваа смисла, Debian 11 ќе пристигне во текот на оваа година. Од друга страна, засега не е објавен датум на објавување. По Debian 11, Debian 10 ќе биде намален од ажурирањата на Debian 9 во средината на 2022 година и ќе се намали од стабилна во стара стабилна.

Од друга страна, претходно беше јасно дека верзијата Debian 13 ќе го носи името на ликот на Приказната за играчките, Трикси.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *