Google става крај на лошите практики – ги отстранува апликациите кои се склони кон злоупотреба

Корисниците на популарните апликации за снимање аудио повици немаат среќа во изминатите години, бидејќи малку по малку беа ограничени, до тој степен што станаа бескорисни. И Google сега оди чекор понатаму и целосно забранува апликации од трети страни за снимање повици на Play Store, пишува ICT Business.

Немаше повеќе трпение ниту волја да им излеземе во пресрет бидејќи луѓето зад нив не ја прекинаа лошата практика. На пример, сите овие апликации побараа дозвола за пристап до API за пристапност, создаден за лица со посебни потреби, со цел да пристапат до аудио знаците на уредот. Ова се однесува исклучиво на оние со Android системи.

„Апликациите со основна функција наменети за директна поддршка на лицата со попреченост имаат право да користат IsAccessibilityTool. Апликациите кои не се квалификуваат за IsAccessibilityTool не смеат да користат ознака спротивно и мора да ги исполнуваат наведените барања за откривање податоци и согласност од корисникот. АПИ-то за пристапност не е создадено за оваа намена и од него не може да се бара да снима звук од далечински повик“, стои во политиката на Google.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.