WHATSAPP ПОСТАВУВА ОПЦИЈА ДА ИЗБЕРЕТЕ ДАЛИ САКАТЕ ДРУГИТЕ ДА ВИДАТ КОГА СТЕ ОНЛАЈН

London, UK – July 31, 2018: The buttons of WhatsApp, Facebook, Twitter and other apps on the screen of an iPhone.

WhatsApp објави неколку нови ажурирања за приватноста, вклучувајќи ја и можноста за корисниците да ги проверуваат своите пораки без другите луѓе да знаат. Платформата наскоро ќе им овозможи на луѓето да контролираат кој може да гледа кога се онлајн, да ги спречува другите да прават слики од екранот на одредени пораки и да ги напуштаат групите без да известуваат цели канали.

WhatsApp има повеќе од 2 милијарди корисници на глобално ниво и е во сопственост на мајката на Facebook, Мета. Објавувајќи ги промените на Фејсбук и Инстаграм, извршниот директор Марк Закерберг рече дека компанијата „ќе продолжи да гради нови начини за заштита на вашите пораки и ќе ги одржува приватни и безбедни како разговорите лице в лице“.

WhatsApp долго време ја промовираше употребата на шифрирање од крај до крај, што значи дека само испраќачот и примачот на пораката можат да ја видат нејзината содржина. И како и другите платформи за приватни пораки, веќе им овозможува на корисниците да испраќаат пораки кои исчезнуваат по одредени временски периоди.

Сепак, минатата година, WhatsApp беше под лупа на јавноста по ажурирањето на условите за користење. Во тоа време, многу корисници изразија загриженост во врска со делот од политиката за приватност на WhatsApp, за тоа што се споделува со матичната компанија Facebook, која има проблематична репутација кога станува збор за заштита на податоците на корисниците. Поради ова многу луѓе поминаа на Сигнал, друга популарна платформа за шифрирани пораки.

Фејсбук се обиде да ја отфрли конфузијата околу политиката, велејќи дека неговите практики за споделување податоци не се нови и не „влијаат на тоа како луѓето приватно комуницираат со пријателите или семејството“. Сега, две од новите функции што се воведени на WhatsApp – кои ќе ви овозможат да изберете кој може да гледа кога сте активни и да ги напуштате групите тивко – ќе почнат да се прикажуваат за сите корисници на WhatsApp овој месец.

Алатката за блокирање на слики од екранот, која ќе биде достапна на пораки наменети за прегледување само еднаш, сè уште се тестира и ќе биде достапна подоцна, според WhatsApp.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.