Twitter конечно го тестира копчето EDIT

Ако деновиве на Твитер се појави опцијата Уреди – тоа не е измама, тоа е навистина само чекор поблиску до нас!

Социјалната мрежа Твитер веќе некое време размислува за опцијата Edit и сака да се запознае со корисниците на својата мрежа, но е многу внимателна.

Иако веќе некое време се шпекулира за тоа, се сомневаме, и со добра причина, дека социјалната мрежа решила да ја тестира токму сега, кога е во голем судски спор со несудениот сопственик (барем засега) Илон Маск. .

Во екот на скандалот во кој се наоѓаат, Twitter веројатно се обидува да го оттргне вниманието од судскиот спор за кој се подготвуваат двете страни, па им фрли „коска“ на корисниците – тестирање на копчето Edit.

Edit ќе овозможи промена на некои испратени твитови, но се уште не е јасно како точно сè ќе функционира или на кого и на кој начин ќе биде достапна оваа опција.

Сепак, Twitter официјално потврди дека опцијата Edit се тестира: „Ако видите уреден твит, тоа е затоа што го тестираме копчето Уреди“, се вели во официјалниот Твитер профил на компанијата, додавајќи дека „тоа се случува и ќе бидете ДОБРО.”

 

Твитер, се разбира, не е наивен, па опцијата Уреди ќе биде достапна само за проверените профили на Твитер, односно оние со сина налепница, на која луѓето најмногу им веруваат. Тестирањето ќе се спроведува во текот на следните неколку месеци и врз основа на повратни информации, но и реакции на заедницата, т.е. од корисникот ќе зависи до кој степен Уредувањето ќе се смени и дали воопшто ќе се задржи – веруваме дека, доколку се работи за измама, мрежата исто така ќе одлучи да ја отстрани.

За Edit првпат слушнавме на 6 април, откако претходно споменатиот Илон Маск твитна за тоа, но досега не сме виделе ниту еден „уреден“ твит, што очигледно ќе биде можно наскоро.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *