iPhone 15 се прегрева, никој не ја знае вистинската причина: Некои го обвинуваат чипот, други велат дека Apple „штеди“

Откако беше претставен iPhone 15 Pro, корисниците се жалат на проблеми со прегревање.

Во својата нова објава, познатиот аналитичар и инсајдер Минг-Чи Куо вели дека овие проблеми не се поради чипот A17 Pro од 3 nm, туку поради „компромисите направени во термичкиот систем“.

Чипот A17 Pro што го напојува iPhone 15 Pro е првиот 3nm процесор направен од Apple и TSMC, што доведува до шпекулации дека новата технологија е виновна за проблемите со прегревање.

„Проблемите со прегревање на серијата iPhone 15 Pro не се поврзани со напредните 3nm чипови на TSMC. Примарната причина се поверојатните компромиси направени во дизајнот на термичкиот систем за да се постигне помала тежина, како што е намалената површина на дисипација на топлина и употребата на титаниум рамка, што негативно влијае на термичката ефикасност“, пишува Куо на Медиум.

Тој предвидува дека Apple ќе може да ги реши овие проблеми преку ажурирања на софтверот, но предупредува дека тогаш перформансите на чипот може да бидат загрозени.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *