Почнува производството на хуманоидни роботи, тие сами се составуваат ВИДЕО

Она што до неодамна звучеше како научна фантастика сега е реалност: фабрика за хуманоидни роботи ќе почне да работи.

Оваа фабрика наречена „RoboFab“ треба да се наоѓа во Орегон, САД, а лансирањето е планирано за крајот на оваа година. Производниот капацитет е замисла на Agility Robotics.

ова ќе биде првата фабрика за масовно производство на хуманоидни роботи, а нивниот капацитет ќе биде 10.000 роботи годишно. Нивниот предводник ќе биде робот по име Дигит, кој кога ќе се направат доволно од нив, ќе учествува во склопувањето на деловите сами.

Digit може да се програмира да извршува различни задачи, а како што вели нејзината матична компанија, тој е „повеќе асистент отколку робот“, бидејќи може да биде опремен да се прилагодува на различни задачи и променливи ситуации.

 

Се предвидува дека ќе најде примена во индустриите како што се логистика, градежништво, забава и здравство, а прототипот на Дигита чини околу 250.000 долари, но неговите креатори тврдат дека идните верзии ќе бидат поевтини.

 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *