Ако го направите ова додека користите интернет, тогаш сте во голема опасност

Според извештајот на Dashlane, компанијата зад популарниот менаџер за лозинки со исто име, има забележителен позитивен тренд кога станува збор за безбедноста на лозинката, но се уште има простор за подобрување.
На глобално ниво, 44 проценти од лозинките се користат на повеќе сметки, со што се изложени на ризик тони чувствителни податоци.

 

Без оглед на тоа дали корисничките лозинки се силни или не, повторно употребената лозинка може да има домино ефект: ако една сметка е компромитирана, сите би можеле да исчезнат, особено без МНР – рече Дашлејн.

Силните лозинки во комбинација со MFA се добар избор, но Dashlane мисли дека иднината е во клучевите за пристап, кои се сметаат за „безбедна, лесна за употреба и отпорна на фишинг замена за лозинките“.

 

Сепак, клучевите за пристап нема целосно да ги заменат лозинките некое време.

На клучевите за пристап кои користат отпечатоци од прсти, скенирање на лица, пин-кодови и други методи за отклучување уреди и сметки често немаат поддршка од многу апликации, особено стари апликации, бази на податоци, протоколи и ресурси.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *