Кошмарно сценарио: Што ако интернетот се прекине на еден ден?

Во време кога речиси сè се потпира на Интернет, се поставува прашањето – што би правеле ако бевме без глобалната мрежа само еден ден?

 

На прашањето што е тоа без кое не би можеле да го снема интернетот, испитаниците во анкетата имаат различни одговори. Додека на некои би им недостигала комуникацијата со саканите, на други им треба поради училиштето, а трети поради работата.

Сè на што се навикнавме во претходните 10 до 15 години ќе исчезне преку ноќ без Интернет. За многумина првата асоцијација е проблем со социјалните мрежи, но во споредба со глобалните тешкотии што би се појавиле, тоа е мала работа.

„Би имало конфузија во светот на бизнисот, е-поштата би престанала да работи, комуникацијата преку е-пошта едноставно не би функционирала, онлајн продавниците би престанале да работат, па дури и берзата ќе престане да работи, што би довело до глобален финансиски пресврт

 

Би имало проблеми во функционирањето на државата, во монетарниот систем, како и проблеми во функционирањето на безбедносниот систем“,
Без интернет, многумина од нас би имале потешкотии да се движат низ градот. Честопати не ги знаеме имињата на улиците, но ги препознаваме по знаменитости, познати кафулиња или препознатливи институции. Проблемот би следел и со електроенергетскиот систем, дистрибуцијата на електрична енергија и гасоводите.

„Денес имаме глобална мрежа, односно „Интернет на нештата“. Тоа се, всушност, мали и големи уреди кои се сите поврзани на Интернет и кои речиси не можат да функционираат без Интернет, така што би имало проблеми на ниво. на суровини – кога копаме по руди, нафта и сето тоа, помалку или повеќе користиме интернет“, истакнува Ѓорѓиќ.

Доколку глобалната „мрежа на сите мрежи“ престане да постои, ќе треба да почнеме од почеток, велат експертите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *