Исплакнете ги очите на првите мемориски модули DDR5.

Не очекувајте ја оваа RAM меморија наскоро.

Три години откако компјутерската индустрија вети дека ќе ја удвои брзината на светската компјутерска меморија со спецификациите DDR5, конечно е скоро скоро овде. SK Hynix официјално ги објави првите DDR5 мемориски модули во светот. Компанијата за The Verge изјави дека очекува да започне да ги продава во Q3 2021 година, но тие се подготвени секогаш кога системите можат да ги поддржат.

Тука се:

SK Hynix тврди дека овој DRAM нуди до 5.600Mbps суров опсег – не е максимално 6.400Mbps што го дозволува спецификацијата DDR5, но цели 1,8 пати побрз од стандардниот DDR4, и сето тоа со помал напон од 1,1V наместо 1,2V, за она што SK Hynix го тврди ќе биде заштеда на енергија од 20 проценти. (Потрошувачката на енергија се мери во вати, не само волти, во случај да се прашувате за таа математика.)

Во практична смисла, денешната објава нема да значи многу за вашиот просечен компјутерски градител или купувач, делумно затоа што зголемувањето на брзината на RAM меморијата не обезбеди големо засилување за нормални апликации и игри за некое време, а делумно затоа што може да поминат многу месеци пред вас ќе можам да ги купам, а уште помалку да ги вметнувам во систем. Интел објави дека ќе го поддржува DDR5 со идните процесори, но AMD официјално не го прифати DDR5 и можеби до 2022 година.

Но, на крајот, капацитетот на DDR5 може да го привлече вашето внимание. Како што истакнува AnandTech, најверојатно се 128 GB модули, а модулите со 2TB одделение за сервери не доаѓаат предвид.

Денешното соопштение е повеќе за докажување дека компанијата навистина може да изгради таков модул и да ги натера другите производители да се вклучат во градењето на екосистем околу технологијата. Во овој случај, SK Hynix вели дека компаниите како Синопсис, Renesys, Montage и Rambus се потпишани – не баш типови на компании што им носат RAM меморија на .убителите на гаџети.

Што во основа е и како првпат се појави DDR4. Помина некое време откако за првпат беа објавени спецификациите. Плус, JEDEC успеа само да ги финализира спецификациите овој јули, неколку години зацртано од предвидениот рок.

Ако имате потреба за брзина порано, секогаш има смешно скап надворешен спецификат DDR4; веќе можете да купите пар стапчиња од 5.100MHz за 900 ~ долари и обидете се да ги оверклокувате на 5.600MHz.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *