Врската помеѓу Дрон и 5G

Врската помеѓу Дрон и 5G

Сметана како една од најголемите технологии во светот, технологијата 5G ќе донесе сериозна промена во секторот дрон. Беспилотните модели, кои добија широка застапеност на глобалниот пазар, ова ќе го преземат понатаму во блиска иднина.

Секторот за дрон, кој достигна пазар од приближно 127 милијарди долари, расте секоја година. Овие модели се користат претежно во секторите градежништво и земјоделството, со што се обезбедува значителна сума на ефикасност. Така, довербата во таквите технологии се зголемува.

5G технологијата може да биде компатибилна со индустријата за дрон

Сите модели на дронови управуваат со далечински управувач. Наци Кансун CEO на решенијата Возила без возач на Хума, вели дека оваа технологија направила големи работи во земјоделството.

Кансун рече: „Дронот се користи во пестициди на полиња. Влегува во местата каде тракторот не може да влезе. Имаат сензори и камери. Тие прават многу прецизни мерења.“ Тој рече дека всушност може да биде голема моќ во земјоделството. Најспорното прашање во моментот е несомнено дека е компатибилно со 5G.

Технологијата на дронови може да се контролира од каде било во светот ако станува покомпатибилна со 5G. Министерството за култура и приватните компании може да имаат можност да користат вакви технологии во сите делови на светот. Значи некој во Македонија може да ги контролира моделите на беспилотни летала во Кина. Ајде да видиме дали 5G технологијата и индустријата за дронови можат ефикасно да се комбинираат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *