Twitter и Facebook се таргетирани во рекламите за претседателски избори во САД

Twitter и Facebook се таргетирани во рекламите за претседателски избори во САД

Најголемите компании на социјални медиуми се обидуваат да ги минимизираат домашните дезинформации.

Социјалните медиуми станаа мета на рекламната кампања за дуел на напади што се спроведува преку Интернет.Американскиот претседател Доналд Трамп купи стотици пораки на Фејсбук и го обвини својот конкурент Твитер. Демократскиот предизвикувач потроши илјадници долари за рекламирање на Фејсбук со своја порака.

Во десетици реклами на платформата тој ги замоли поддржувачите да потпишат петиција со која се повикуваат на Фејсбук да отстранат неточни изјави од Трамп.Дури и кога двете претседателски кампањи фрлаат милиони долари секоја недела во рекламите на „ Фејсбук“ и „ Гугл“ што ја зголемуваат нивната изложеност обајцата користат и онлајн реклами за да ги критикуваат технолошките платформи за нивната политика.

Џо Бајден испрати повеќекратни писма до Фејсбук и ја нападна компанијата за политики кои им овозможуваат на политичарите конкретно Трамп слободно да прават лажни тврдења на својата страница.

Бајден му плаќа на Фејсбук удобно за да покаже реклами што го обвинуваат Фејсбук дека претставува „закана“ за демократијата. Во меѓувреме, Трамп плаќа на Фејсбук за да работи со реклами кои го уништуваат медиумот што тој го користи како никој друг, Твитер.Ако водеа кампањата Трамп или Клинтон нема да пишуваат писма на Фејсбук преку целиот ден.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *