Прототип на идната ракета „SpaceX’s“Starship

Прототип на идната ракета „SpaceX’s“Starship

Само два дена откако ги вратиле првите астронаути на Земјата  SpaceX двајцата успешно  летале прототип на својата ракета во следната генерација во длабочина во јужниот дел на Тексас испраќајќи го возилото до 500 метри и потоа го спушти надолу на Земјата.Тоа е најголемата тест верзија на масивниот вселенски брод за да видите малку воздух.Прототипот е оној на SpaceX’s Starship вселенско летало кое компанијата сака да го изгради за да ги транспортира луѓето во длабоки вселенски свет како Месечината и Марс.

Конечната верзија на вселенскиот брод ќе застане на висина од скоро 400 метри и ширина од 30 метри и ќе биде во можност да испрати повеќе од 100 тони товар во ниска орбита на Земјата пренесува SpaceX.Starship е дизајниран да лета во вселената поставена на врвот на џиновскиот ракетен засилувач, познат како Super Heavy, и двете возила ќе ги напојува новиот моќен ракетен мотор на SpaceX наречен Raptor.Прототипот што леташе е далеку од последната форма на Starship. Како и да е денешниот успех претставува голема пресвртница за SpaceX кој немаше со среќа со своето тестирање на Starship во текот на изминатата година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *