31% од американците се согласуваат со Трамп за забраната на TikTok во САД

31% од американците се согласуваат со Трамп за забраната на TikTok во САД

Пред некоја недела, претседателот Трамп им даде услов на компанијата ByteDance од траење од 90 дена, или да го суспендираат TikTok или пак да го продадат на американска компанија. „Имам докази што покажуваат дека ByteDance е можна закана за националната безбедност на САД“ изјави Трамп.

Одлуката на претседателот да ја забрани апликацијата поттикна голема дебата за тоа дали е исправна таа одлука. Во анкета во која учествуваа 1000 корисници на TikTok и се добија следните резултати:

  • 48.75% од американците кои користат TikTok не се согласуваат со одлуката на Трамп
  • Скоро 40% веруваат дека TikTok ќе биде отстранет од американскиот пазар во иднина
  • 90% би ја замениле апликацијата TikTok со некоја слична на нејзе
  • 32% мислат дека странските апликации треба да се банираат на американскиот пазар
  • И 31% тотално се согласуваат со одлуката на претседателот да ја забрани апликацијата

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *