Половина од антивирусните програми не се ефикасни

SE Labs спроведоа голем експеримент

Инсталирањето на антивирусна програма не е само еден од првите совети кога станува збор за нашата безбедност, туку е и важен фактор што може да обезбеди оптимални перформанси на компјутерот.

Експерти за безбедност на SE Labs спроведоа голем експеримент за да утврдат дали антивирусните програми на водечките развивачи се доволно ефикасни.

SE Labs избира 14 различни производи кои се дел од Извештајот за заштита од дома на малициозен софтвер на компанијата, кој го опфаќа периодот од април до јуни.

Најдобрите резултати ги демонстрираат антивирусните софтверски решенија на Kaspersky, Microsoft и McAfee.

Сепак, експертите се изненадени што половина од тестираните наслови не прават доволно добро за да се заштитат од малициозен софтвер и можат да сокријат неочекувани ризици.

Извршниот директор на SE Labs, Симон Едвардс изјави дека е разочаран што популарните наслови не можат да обезбедат добра заштита од добро познати закани.

Тој додаде дека е можно да се има празнина со секој софтвер, но бројката од 50% во тестираните производи кои паѓаат на тестовите е прилично изненадувачка.

Антивирусните програми на Kaspersky, McAfee, Microsoft, Sophos, Symantec и Trend Micro успеваат ефикасно да ги блокираат сите напади.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *