TikTok сега им дозволува на родителите да ги прават профилите на своите тинејџери поприватни.

Ажурирањето на родителските контроли додава и нови ограничувања за пребарување.

TikTok денес ја проширува својата функција за родителска контрола за да им даде на родителите повеќе опции за тоа што може да види нивниот тинејџер и колку е приватна нивната сметка.

Повеќето ажурирања се однесуваат на приватноста. Родителите сега ќе можат да ограничат кој може да коментира за видеата на нивниот тинејџер, кој може да ја гледа нивната сметка и кој може да види какви видеа им се допаѓаат. Тоа им овозможува на родителите да ограничат сметка за да можат само пријателите на нивното дете да гледаат на што се занимавале. TikTok веќе нуди можност и за родителите да ги исклучуваат или ограничуваат директните пораки.

Постојат и некои ограничувања за нови содржини. Родителите сега ќе можат да го спречат својот тинејџер да бара видео, корисници, хаштагови или звуци, што може да им отежне да најдат одредена содржина на апликацијата. TikTok, исто така, веќе нуди и „ограничен режим“ што треба да крие несоодветни видеа за возраста и алатка за време на екранот што поставува временски ограничувања за прелистување на апликацијата.

Сите опции се дел од одликата на Семејно спарување на TikTok. Алатката им овозможува на родителите да се поврзат со сметката на нивното дете и потоа да постават ограничувања на истата. Големиот удар на сето ова е што децата ќе мора да одат заедно со тоа: TikTok го прави тоа така што тинејџер може да ја оневозможи функцијата во секое време, иако родителите ќе бидат известени кога тоа ќе се случи.

Сепак, тоа е сè поцврст сет на алатки за родители кои може да бидат загрижени за тоа што може да се случи на толку огромна апликација. Тоа е исто така знак дека ТикТок ја сфаќа безбедноста на децата посериозно отколку неговиот претходник, Musical.ly, кој не успеа правилно да се справи со податоците и да добие согласност од родителите за корисници на возраст под 13 години, според Федералната комисија за трговија. ТикТок плати 5,7 милиони долари за да ги реши наводите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *