Забраната на ТикТок уште еднаш беше блокирана од судијата, овој пат благодарение на тројца инфлуенсери.

Ограничувањата поставени на 12-ти ноември сега се во мирување.

ТикТок доби уште едно одземање од обидот за забрана на администрацијата на Трамп денес, бидејќи федералниот судија во Пенсилванија ја блокираше владата да се движи напред со ограничувања што ефикасно ќе ја затвореа апликацијата следниот месец.

Судијата донесе прелиминарна забрана против серија забрани од страна на Министерството за трговија на САД, кои требаше да стапат во сила на 12-ти ноември. Забраните навидум ќе ја направеа апликацијата неупотреблива со ограничување на веб-хостинг, испорака на содржина и многу повеќе.

„ТикТок“ го тужи администрацијата и одделот за трговија на Трамп да блокира забрана за нејзина апликација, но оваа пресуда всушност произлезе од друга постапка: тројца творци на „ТикТок“ кои беа загрижени дека забраната ќе ги спречи да заработуваат за живот. Судијата застана на нивниот аргумент дека видеата на ТикТок претставуваат „информативни материјали“, кои се заштитени според релевантниот закон.

„Кратките видеа создадени и разменети на„ ТикТок “се експресивни и информативни и се аналогни на„ филмовите “,„ уметничките дела “,„ фотографиите “и„ жиците за вести “кои се експлицитно заштитени според законот за меѓународни итни економски сили, судијата напишал.

Не е прв пат оваа наредба да биде блокирана на суд. Друг дел од ограничувањата на Одделот за трговија, поставен да блокира преземања на 27-ми септември, беше запрен како дел од посебна тужба.

„Задоволни сме што судијата ја запре оваа забрана, што ги надминува овластувањата на Претседателот според Законот за меѓународни вонредни економски сили, имено делови од законот што ја рефлектираат длабоката посветеност на нашата нација за слобода на говор“, Амбика Кумар Доран, главен адвокат на влијателите кој ја покрена тужбата.

„Длабоко сме потресени од изливот на поддршка од нашата заедница, кои работеа на заштита на своите права на изразување, на нивните кариери и поддршка на малите бизниси, особено за време на пандемијата“, рече портпаролот на „ТикТок“. „Ние ја поддржуваме нашата креативна заедница да продолжи да ги споделува нивните гласови, како преку платформата, така и преку законските опции што им се достапни, и се залагаме да продолжиме да им обезбедуваме дом за тоа“.

Ова укинување сугерира дека ТикТок е во јасна состојба за моментот бидејќи претстојната забрана сега е во мирување. Тоа не мора да ја спречи администрацијата на Трамп да се врати со уште еден напад, но дали администрацијата ќе тргне напред со поинаков обид за забрана – што сите беа поткрепени со нејасни национални безбедносни проблеми – може да зависи од тоа како ќе се оддржат изборите во вторник и ако имаат причина да продолжат да се борат со компанија во Кина.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *