Tags :Moon

Наука

Земјата ќе „фати“ нова мини месечина

Земјата ќе „фати“ нова мини месечина Постои голема веројатност Земјата наскоро да има уште една месечина. Ова ќе биде трет ваков случај што досега го откриле астрономите, пренесува CNET. Последниот беше во февруари оваа година, кога астрономите го открија астероидот 2020 ЦД3, кој се претвори во орбита околу Земјата. Анализата покажува дека тој е во […]Read More

Наука

NASA ќе купува Месечев прав

Од приватните компании NASA објави дека ќе почне кампања за купување камења, прав, песок и други материи од Месечината, од приватните компании, кои имаат свои мисии таму. Американската Национална воздушно-вселенска агенција би го купила сѐ тоа за да го користи во истражувања. Целта на кампањата е и, како што се наведува – поддршка на идните […]Read More

Наука

Месечината ‘рѓосува поради Земјата

На Месечината се појавила рѓа Имено, ‘рѓата на Месечината не би требало да биде можна бидејќи таму нема кислород, што е еден од двата основни фактори што ја предизвикуваат. Другиот е водата. Индиското лунарно вселенско летало Чандрајан-1 кружел околу Месечината во 2008 година и собра податоци што до денес придонеле за многу откритија, вклучувајќи го […]Read More

Наука

Секоја година Месечината се оддалечува

Месечината секоја година се оддалечува од Земјата Месечината секоја година се оддалечува за околу 2,5 сантиметри од нашата планета, така што за неколку стотици милиони години, веќе нема да има Сончево помрачување, истакнуваат научници од НАСА. Мерењата се вршени со ласери и панели наречени ретрофлектори, поставени од американски и руски мисии последниве неколку десетлетија. Концептот […]Read More

Наука

Како изгледа Земјата гледајќи од Месечината

Набљудувањето на Месечината е величествена перспективна на сите луѓе Набљудувањето на Месечината преку телескоп, фотографирање или едноставно лежење и гледање во ноќното небо е величествена перспективна на сите луѓе кои живеат на Земјата. Комерцијалните патувања до Месечината ни претстојат допрва. Сепак, може да ги задоволиме нашите желби благодарение на иновативниот ум на планетарниот научник Џејмс […]Read More

Наука

Кинезите на Месечината откриле чуден гел

Научниците идентификувале необична светлечка материја во форма на гел Научниците идентификувале необична светлечка материја во форма на гел ,забележана од кинески ровер „Јуту-2“ на темната страна на месечината (која не е свртена кон нас) минатата година. Според анализата на сликите и споредбата со примероците донесени од мисијата Аполо од Месечината на Земјата, станува збор за […]Read More

Наука

Нуклеарните централи за Месечината и Марс

Нуклеарните централи за Месечината и Марс Националната лабораторија објект за нуклеарно истражување во источен Ајдахо секторот за енергетика и НАСА ќе ги проценат идеите за развој на реакторот.Планираат да одржат техничка средба во август со очекувањата за програмата планот има две фази првиот е развој на реакторски дизајн а вториот е изградба на тест реактор што може […]Read More

Наука

Новооткриените метали на Месечината

Како се формира Месечината? Најшироко прифатена теорија сугерира дека пред милијарди години, нашата млада планета била погодена од тело големо како Марс, формирајќи ја Месечината. Сепак, новите набудувања на нивоата на метали на нашиот придружник свет укажуваат дека оваа приказна за потеклото можеби ќе треба да се ажурира.Пред околу 4,5 милијарди години, се смета дека Теја – […]Read More