Единствената егзопланета со дожд и облаци

Ова е можеби првата позната егзопланета со дожд и облаци со капки вода

Облаци со капки вода, па дури и дожд може да постојат на далечната егзопланета. Комбинација на набљудувања со вселенски телескопи и симулации укажува на тоа дека планетата К2 18B има водена пареа во својата атмосфера и може да биде првата планета што орбитира во далечна ѕвезда за која се смета дека поддржува течна вода, за која се смета дека е основна состојка за животот.

K2 18B

„Водена пареа постои насекаде во универзумот“, вели астрономот Бјорн Бенеке од Универзитетот во Монтреал, кој го открил потенцијалното откритие во трудот објавен на 10 септември на arXiv.org. „Но, не е така лесно да се направи течна вода; потребен ви е правилен притисок и вистинска температура. Тоа е она што ја прави оваа планета посебна “.

Вселенскиот телескопски ловец на егзопланета Kepler го откри К2 18б во 2015 година. Планетата орбитира околу темно црвено џуџеста ѕвезда, околу 110 светлосни години, и е поголема и потешка од Земјата: околу 2,5 пати од радиусот на Земјата и околу осум пати поголема од нејзината маса.

Во 2016 и 2017 година, група предводена од Бенеке го искористи Вселенскиот телескоп Хабл за да го испита К2 18B за знаци на атмосфера додека планетата минуваше пред нејзината ѕвезда.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *