НАСА ги финализира плановите за својата мисија во 2022 година

 NASA се подготвува за мисија за која се надева дека ќе фрли светлина на астероидот за кој се претпоставува дека е основните остатоци од уништената планета.Според агенцијата, мисијата, чија цел е истражување на астероидот 16 психа, влегува во својата последна фаза на дизајнирање и измислица со цел да се започне до 2022 година и пристигнување до 2026 година. „Со преминот во оваа нова мисија фаза, ние сме еден голем чекор поблизу до откривање на тајните на Психа, огромен мистериозен метален астероид, а тоа значи светот за нас“, рече главниот истражувач Линди Елкинс-Тантон од државниот универзитет во Аризона во Темпе во изјава.Астероидна 16 психа, која првично беше откриена во 1852 година, орбитира околу сонцето помеѓу Марс и Јупитер и се верува дека се остатоци од протопланетата уништена од „хит-и-управни судири“ кога се формира Сончевиот систем.За разлика од другите карпести или ледени тела, психата 16 – која се протега преку 150 милји – се смета дека е направена од претежно железо и никел, истите материјали што се наоѓаат во сопственото јадро на Земјата.

Со испитувањето на планетата, научниците се надеваат дека ќе го видат угледното минато на Сончевиот систем, кога масовните судири, како оној за кој научниците мислат дека ја создадоа Земјата, беа вообичаени.Користејќи серија инструменти како гама зраци и неутронски спектрометар, занаетот исто така ќе преземе попрецизни читања за составот на планетата и неговото електромагнетно поле. Целта е да се утврди колку е стар астероидот и дали е формиран на ист начин како Земјата.Покрај основната цел на истражувањето на 16 психа, иницијативата ќе тестира и нов вид комуникациски систем кој користи ласери за кодирање на податоци во фотони отколку во радио бранови. 

Системот ќе овозможи комуникација помеѓу сондата во длабок простор и Земја и е во состојба да пренесува повеќе податоци одеднаш отколку другите традиционални методи.Додека слични предмети се забележани низ целиот универзум, психата е некарактеристично близу до Земјата, што ја прави идеална за студии.Во април, научниците идентификуваа еден од двата познати планетарни фрагменти кои кружат бело џуџе. Малиот небесен предмет, забележан од истражувачите од Универзитетот во Ворвик, се смета дека е преостанатото јадро на планетата, која беше разрушена со смртта на нејзината starвезда, бело џуџе SDSS J122859.93 + 104032.9.Објектот е оддалечен околу 410 светлосни години, составен од тешко железо и никел, и орбити во соstвездието Девица.Спротивно на тоа, научниците велат дека предметот, кој го конзумирал нејзината starвезда, може да понуди преглед на она што се случува откако нашето сонце ќе се сретне со крајот на неговиот животен циклус за да даде шест милијарди години од сега.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.