Семејниот портрет на две планети околу бебето сонце

Семејниот портрет на две планети околу бебето сонце

За прв пат, еден телескоп фати семеен портрет на друг сончев систем со не само една, туку две планети кои позираат директно за камерите додека орбитираат низ sвездите како нашето сонце.Ова бебе сонце и нејзините две огромни планети со гасови се приближно близу до галактичките стандарди на оддалеченост од 300 светлосни години.

Снимката објавена во вчера среда ја зеде многу големиот телескоп на Европската јужна опсерваторија во пустината Атакама во Чиле. Ова е првпат астрономите да можат да фатат таков истрел. Набудувањата можат да им помогнат на научниците подобро да ја разберат еволуцијата на нашиот сопствен сончев систем. Од 4.183 егзопланети потврдени до сега, само 48 од нив се директно сликани – само еден процент, според статистиката на НАСА.

Новооткриени гасни великани околу оваа орбита на младата starвезда на многу поголемо растојание од Јупитер и Сатурн го прават нашето сонце – за да се потребни неколку илјади години за да се заврши една револуција, или календарска година. 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *