Може ли вашиот Fitbit или Apple Watch да ги детектираат симптоми на COVID-19?

Може ли вашиот Fitbit или Apple Watch да ги детектираат симптоми на COVID-19?

Фитбитот и другите уреди што се носат обично се поврзани со вежбање се изучуваат како начини да се идентификуваат луѓето кои се потенцијално заразени со ХОВИД-19 пред да се појават симптоми кога незнаат да можат да ја шират болеста.

Промените во отчукувањата на срцето респираторниот ритам и другите биометриски мерења постојано од страна на уредите може да ги означат раните фази на инфекција со вируси, така што инаку здраво лице знае да се самоизолира и да бара тест за дијагностицирање COVID-19 , велат истражувачите.„Кога ќе се разболите, дури и пред да го знаете тоа, вашето тело започнува да се менува, срцевиот ритам се зголемува“, рече професорот Мајкл Снајдер од Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд Fitbit или Apple Watch, можат да обезбедат рано предупредување.

Од 31 корисници кои тестирале позитивно за СОВИД-19,31 укажале на инфекција пред да се појават симптоми.Екипата на Снајдер открила дека смарт часовникот го забележи првиот сигнал за потенцијална инфекција СОВИД-19 девет дена пред да бидат пријавени поочигледни симптоми.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *