Microsoft во мировните преговори за преземање на TikTok

Microsoft во мировните преговори за преземање на TikTok

Администрацијата на Трамп се закануваше дека ќе ја забрани апликацијата со недели.Разговорите меѓу Мајкрософт и матичната компанија „ТикТок“ ByteDance беа прекинати.Двете страни наводно се обидуваат да добијат рачка на тоа Претседателот Трамп им рече дека планира да го забрани „ТикТок“ да работи во САД.

 Што се однесува до TikTok ние ги забрануваме од Соединетите држави.Мајкрософт беше во напредни разговори со ByteDance пред коментарите на претседателот,забелешките на Трамп го наведоа TikTok да се согласи да додаде 10.000 работни места во САД.

ByteDance“ се согласила да ги продаде своите американски операции за да спречи администрацијата на Трамп да ја забрани во САД, и дека „Мајкрософт“ ќе биде надлежен за заштита на податоците за корисниците на САД.TikTok е подружница на ByteDance со седиште во Пекинг и е прегледана заради нејзините практики за приватност и потенцијалните врски со кинеската влада. 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.