Google повлекува 2.500 канали на Youtube поврзани со Кина

Google вели дека избришал повеќе од 2.500 канали на YouTube врзани за Кина, како дел од нејзините напори да ја уништи дезинформацијата на платформата за видео споделување.

Компанијата позната како Alphabet соопшти дека каналите биле отстранети помеѓу април и јуни како дел од нашата тековна истрага за координирани операции за влијание поврзани со Кина.Каналите главно објавуваа „спам, не-политичка содржина“, но мал подмножество се осврна на политиката, соопшти компанијата во кварталниот билтен за операциите за дезинформација.

Google не ги идентификуваше специфичните канали и не даде неколку други детали. Кинеската амбасада во САД не одговорила веднаш на пораката во која се бара коментар.Пекинг во минатото ги негираше обвинувањата за ширење дезинформации.Многумина ги поминаа изминатите четири години обидувајќи се да избегнат повторување на 2016 година, со компании како „Google“ и „ Facebook“ издаваат редовни ажурирања за тоа како се борат со пропаганда преку Интернет.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *