Трамп му дава на TikTok нов рок 90 дена наместо 45

Трамп му дава на TikTok нов рок 90 дена наместо 45

Претседателот Трамп во петокот издаде владина наредба со која ByteDance ќе го промовира или продаде своето претпријатие TikTok во рамките на САД.

Постојат веродостојни докази што ме наведуваат да верувам дека ByteDance може да преземе дејствија што се заканува да ја наруши националната безбедност на Соединетите држава напиша Трамп.Во наредбата во кој се споменуваат загриженоста за националната безбедност.

ByteDance е со седиште во Кина,а  администрацијата на Трамп неодамна посочи дека компанијата би можела да сподели информации за Американците со кинеската влада.Компанијата негираше дека го стори тоа.

Овој потег му дава на TikTok малку време од наредбата на 6-ти август на Трамп со кој би се блокирале сите трансакции во САД со ByteDance.Првично ТикТок  имаше рок на 20 септември сега има до 12 ноември.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *