Вештачката интелигенција прави совршени сендвичи

Вештачката интелигенција прави совршени сендвичи

Добриот појадок е клучот за добар ден. За да не ви го расипе расположението и да ги „наполните батериите“, сендвичот мора да биде совршен, што значи дека мора да биде подготвен според сите стандарди.

Експерт за машинско учење Итан Розентал смета дека толку сериозно прашање како правење сендвич треба да му се остави на оној кој може да ги направи најточните пресметки – вештачката интелигенција (AI).

За време на пандемијата, Розентал, кој живее во Њујорк, реши да развие посебен систем за создавање на совршен сендвич со путер од банана и кикирики. Во својот блог, експертот напиша: „Почнав да работам на нешто сосема бесмислено“. Но, како може да се каже ова за толку сериозна работа?

Како што самиот креатор на интелигентниот систем признава, тој е доста добар во правење сендвичи без AI, но програмата ја носи неговата кулинарска техника на едно ново ниво. Точно е дека во процесот на изработка на сендвичи Розентал разбира дека проектот излегува дека е посложен и ќе бара многу повеќе напор.

За да одреди точно каде да ја исече бананата, Розентал користел вешто комбинирање на препознавање на моделот на машината и алгебра. Потоа, тој создаде алгоритам за да го пресмета најдоброто место на парче за да ги поставите состојките на сендвичот. Конечно, ги внесува сите податоци во системот за да добие работна програма што одредува колку е најдобро да се направи сендвич од поставените фотографии.

Розентал објави инсталациона верзија на системот на GitHub за секој што сака да го оптимизира правењето на сендвичи. Вие само треба да ги фотографирате вашите состојки и вештачката интелигенција ќе ги пресмета идеалните пропорции.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *