Судијата во случајот WeChat се чини дека е малку веројатно да дозволи забраната на САД да оди напред.

Група корисници на WeChat тврдат дека забраната ќе им го ограничи слободата на говорот.

Судија во Сан Франциско во четвртокот рече дека најверојатно нема да укине привремен блок во обидите на американската влада да го забрани WeChat. Судијата на американската судијка Laurel Beeler одговори на барањето на администрацијата на Trump за останување на нејзината прелиминарна забрана за 20 септември, со што се спречува владата да ги запре новите преземања на WeChat во САД и да блокира трансакции поврзани со апликацијата.

Белер не издаде пресуда во четвртокот, но рече дека владата не презентирала нови докази за да ја убеди дека има значителни проблеми во врска со националната безбедност со дозволување на WeChat да остане активен во САД. Beeler во својата наредба од 20 септември рече дека група корисници на WeChat покажале „сериозни прашања“ за тоа дали забраната потенцијално ќе ги повреди нивните права од Првиот амандман, дури и со оглед на ваквите проблеми.

Претседателот Trump во август издаде извршна наредба за забрана на WeChat, повикувајќи се на Законот за вонредни економски сили и на Националниот закон за вонредни состојби. Но, група корисници кои се нарекуваат „Алијанса на корисници на WeChat“ – не е официјално поврзана со „WeChat“ или со матичната компанија „Tencent“ – вели дека забраната на апликацијата во САД би ги нарушила правата на говор за слободен говор на корисниците, а таквата забрана е насочена кон Кинези Американци

Нема алтернативна апликација што прави сè што прави WeChat, тврди групата, велејќи дека „супер апликацијата“ е примарен начин на кој кинеските говорители учествуваат во социјалниот живот и добиваат новости и информации, вршат телефонски повици и видеоконференции, поставуваат документи и фотографии и извршете плаќања. WeChat има 19 милиони корисници на САД и 1 милијарда корисници ширум светот. И, покрај пандемијата на коронавирусите, таа ја користеа полициските оддели во САД за да ги информираат корисниците за местата за тестирање, да организираат испорака на медицински материјали и да им дозволат на семејствата да останат во контакт со стари роднини во домови за стари лица, соопшти алијансата.

Но, владата ја смета матичната компанија WeChat Tencent за безбедносен ризик. Тенсент може да собере „дигитален факсимил за животот на една личност“ на WeChat, рече на рочиштето во четвртокот адвокатката на Министерството за правда, Серена Орлоф, унапредувајќи го аргументот на администрацијата дека Tencent е премногу тесен со Кинеската комунистичка партија. Orloff тврди дека има и други апликации кои обезбедуваат слични функции на WeChat кои се широко достапни.

Претходната наредба ја блокираше наредбата на Одделот за трговија што ќе ги забрани трансакциите во САД на WeChat. И додека американската влада вели дека идентификувала „значајни“ закани за националната безбедност, има „малку докази дека неговата ефикасна забрана на WeChat за сите корисници на САД ги решава овие проблеми“, напишал Beeler.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.