Објавените се цените за процесорите Интел 10. Генерација

Intel ќе ги објави производите на сериите Comet Lake, кои се 10-та генерација на процесори оваа година. Цените на овие процесори веќе се одвиваат на страниците за малопродажба. Цените не се многу различни од очекуваните.

Интел, кој е неоспорен лидер на пазарот на процесори долго време, успеа да го задржи раководството во последните години, но се здоби со сериозен удел на пазарот, особено на AMD. Новиот производ на компанијата во конкуренција со серијата Ryzen е 10-та генерација таканаречена Comet Lake.

Некои информации за овие процесори беа откриени претходно, објаснети се карактеристиките на процесорите. Постепено, цените на овие производи станаа јасни, а процесорите почнаа да се појавуваат на страниците што се продаваат преку Интернет.

Цените на 10. Генерација Comet Lake на процесорите на Интел

Еден од технолошките добавувачи на Канада на својата страница наведе три различни десктоп процесори од 10-та генерација. Изгледа дека овие процесори се веќе на пред-нарачката. Со оглед на неодамнешните недостатоци на снабдување, ова може да не се промени долго време.

Веб-страницата има 10 основни Core i9-10900, 8 основни модели Core i7-10700K и Core i7-10700. Цената на работниот процесор Core i9-10900 е 679 канадски долари. Цената на Core i7-10700K беше 585 канадски долари, додека оние кои сакаа да го купат Core i7-10700 мора да дадат 506 канадски долари. Се разбира, овие цени може да се намалат малку кога производите ќе бидат објавени.

Нови Intel процесори или серија AMD Ryzen 3000?

Секој нов процесор модел има подобри резултати од претходниот. Оваа ситуација никогаш не се менува. Она што е важно на пазарот на процесори денес е да го оставиме развојот на конкурентите зад себе. Па, како новите процесори на Интел настапуваат против серијата Ryzen 3000, десктоп процесорите на AMD?

Основни перформанси i9-10900

Core i9-10900 има 10 јадра и 20 нишки. Чипот има вкупна меморија од 20 MB, додека неговата TDP е 65 W. Главната изведба на чипот е 2,8 GHz, додека единечно јадро турбо изведбата е 5,0 GHz, изведбата Turbo Boost Max 3.0 е 5,1 GHz, а перформансите на Thermal Velocity Boost се 5,2 GHz. Максималната изведба на чипот во сите јадра беше 4,6 GHz.

Цената на Core i9-9900 излезе на продажба по слична цена минатата година. Најновите бехмарк тестови откриваат дека чипот трошел премногу енергија и се вжештува. Со други зборови, не се чини можно да се одржуваат големи брзини долго време. Ривал на овој процесор ќе биде AMD Ryzen 9 3900X. Овој процесор има 12 јадра и 24 нишки, додека неговата цена беше пониска. Во однос на цената, AMD се чини дека е подобар избор.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.