Робот Со Емоции Од Sony

Sony неодамна доби интересен патент. Според патентот во САД, Сони дизајнирал робот соиграч што ќе реагира на емоциите на играчите.

Откриен е нов патент на Sony. Во патентот на Sony, се гледа сипматична која седи до лицето кое игра. Се чини дека слатката фигура со пар слатки очи и нозе нема уста.

Роботот што Сони го разви како придружник на играчи може да разговара со играчот и да си игра со раката, ногата или вратот како одговор на емоциите на играчот. Според патентот роботот ќе може да игра игри со корисникот. На пример во игра на бејзбол, роботот е даден да го насочи противничкиот тим против корисникот.

Робот Кој Реагира Според Емоциите На Играчот

Патентот на Sony опишува робот со „единица за деривација на емоции“, систем за контрола на предмети што може да ги чувствува чувствата на корисникот и да дејствува соодветно. Оваа единица на роботот е надополнета со биолошки сензор кој може да ги следи отчукувањата  на срцето и потењето на корисникот.

Патентот ја опишува функцијата на роботот, што објаснува дека роботите се развиени за да ги мотивираат корисниците да играат игри и да создадат „заедничко искуство за гледање“ да реагираат на корисникот кога корисникот нема контакт со друго лице.

Функцијата на роботот кој ќе биде соиграч, е опишана во патентот. Патентот наведува дека роботот сместен во близина ќе ја гледа играта и ќе биде среќен или тажен заедно со корисникот со цел да ја зголеми мотивацијата на играчот.

Доколку Роботот Не Е Сакан Нема Да Реагира

Во патентот на Сони, се наведува дека соиграчот исто така има индекс на емоции, под влијание на начинот на кој корисникот зборува или се однесува. Ако роботот не се наполнува кога робот треба да се наполни, роботот ќе помисли дека корисникот не го сака. Кога соиграчот  смета дека не е сакан, тој ќе ги игнорира ставовите на корисникот и ќе го натера корисникот да се однесува по љубезно.

Како и со сите други патенти, и овој робот соиграч Sony не мора да значи дека ќе го изложат на продажба. Патентот може да покажува само технологија на која Sony работи. Завршувањето и развојот на таков робот од страна на Sony може да биде исполнето со интерес од страна на играчите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.