Полесно предвидување на земјотреси

Британски научници развиле модел што полесно ќе предвиди земјотреси

Научниците од Единбург создадоа нов математички модел за кој веруваат дека ќе го подобри начинот на кој се предвидуваат земјотреси.

Геолозите од центарот Лајл што беше создаден во соработка со универзитетот Хериот-Ват и Британскиот геолошки преглед, користеа математика наместо лабораториски експерименти.

Д-р. Сабине ден Хартог во соработка со научници од универзитите во Ливерпул и Утрехт работеше на истражувањето.

Цел е да се предвиди јачината на карпите што се наоѓаат во центарот на грешките на Земјината кора каде што се случуваат земјотреси и се нарекуваат фaлсификати.

Главното прашање е  триењето на карпата, односно силата што и е потребна да предизвика движење по дефектот. Земјотресите започнуваат со мали микроскопски движења во филосиликатната карпа и од овие мали смени можат да се ослободат силни и деструктивни сили.

Однесувањето на карпите може да се тестира во лабораториски услови, но условите во длабочина на површината на Земјата се сложени и тешко може да се имитираат.

Има простор и за математички модели што им овозможуваат на научниците да ја предвидат силата на триење на филосиликатите на начин што не може да се постигне во лабораториите.

„На микроскопско ниво, анализиравме зони на вештачки грешки за да ги идентификуваме процесите што се одвиваат  како што е пукање на минерали од филосиликатни плочи“,објаснува д-р. ден Хартог.

„Врз основа на ова, развивме серија равенки за да го предвидиме начинот на кој силата на триење на филосиликатот се менува со промена на условите како што е влагата или брзината на дефект“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.