Сонцето видено од најмалата оддалеченост

Европската вселенска агенција објави нови фотографии од Сонцето

Европската вселенска агенција објави нови фотографии од Сонцето, направени на оддалеченост од 77 милиони километри. На нив се гледа површината на Сонцето и мали пламени.

Постојат милиони пламени од различни големини на Сонцето, а научниците не знаат дали и овие мали пламени функционираат по истиот механизам како и големите, кои се видливи со телескоп од Земјата.

Овие блесоци можеби се вклучени и во мистериозната постапка на загревање која прави површината околу Сонцето да биде потопла од самата површина.

Местото од кое се направени фотографиите е познато како Перихелион. Иако ова се најблиску направени фотографии од Сонцето, сепак не се со најдобрата резолуција досега.

Фотографиите се направени за проучување на честиците и магнетското поле на оддалеченост на која можат да бидат собрани податоци од сончевата површина, а тоа не може да се направи со никаков телескоп од земјата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *