Perseverance Mars rover подготвен за лансирање во четврток

Perseverance Mars rover подготвен за лансирање во четврток

Лансирањето треба да биде во четврток 30 јули.Патувањето е дизајнирано да бара астробиолошки докази за антички микробиолошки живот на Марс според НАСА.Лансирањето е насочено кон 7:50 часот по источно време во четврток,а предвидено е да го има прегледот за подготвеност за лансирање во понеделник.

Големината е околу три метри, ширина 2,7 метри и висока 2,2 метри, тешка 1.025 килограми. После седуммесечно патување, роверот ќе слета на Марс во 18 февруари 2021 година.

Таму ќе собере примероци од карпи и почви за идно враќање на Земјата и ќе го отвори патот за човечко истражување на Црвената планета.Мисијата е дел од поголемата програма на НАСА која вклучува мисии на Месечината како начин да се подготви за човечко истражување на Црвената планета.НАСА ќе воспостави одржливо човечко присуство на Месечината и околу Месечината до 2028 година преку своите планови за истражување на Месечината.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.