Мразот околу Арктик целосно ќе исчезне за неколку години

Забрзното топење на мразот на Северниот пол продолжува

Забрзното топење на мразот на Северниот пол продолжува да ги надминува сите модели и предвидувања, а научниците посочуваат дека тоа е во согласност со античкото минато на планетата.

Нов и подобрен модел, заснован на последниот топол период (меѓуглобен) во историјата на Земјата, покажува дека Арктичкиот круг може да остане без морски мраз до 2035 година.

Претходните проекции на Меѓудржавниот панел на ООН за климатски промени предвидуваа дека летото мраз во морињата околу Арктикот ќе трае околу еден милион квадратни километри до 2050 година.

Сепак, неодамна, тие проекции изгледаат многу оптимистички.

Бројни климатски модели спроведени во повеќе анализи оваа година покажаа дека дури и во најдобро сценарио, мразот на Арктичкото море ќе исчезне до средината на 21 век.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *