Twitter се бори против изборниот хаос со тоа што ги повикува корисниците да цитираат твит наместо ретвит.

Платформата се обидува да спречи дезинформации околу изборите во САД на 3 ноември.

Twitter во петокот објави мноштво привремени измени со цел спречување на злоупотребата околу претседателските избори во САД на 3 ноември. Твитовите што вклучуваат предвремени тврдења за победа ќе бидат етикетирани, твитовите наменети за поттикнување мешање во изборите или изборните резултати ќе бидат предмет на отстранување, а твитовите од политичките фигури со повеќе од 100 000 следбеници – што го вклучува и претседателот Trump- се етикетирани како „погрешни “Ќе биде потешко пристапен.

„Twitter има клучна улога во заштитата на интегритетот на изборниот разговор и ги охрабруваме кандидатите, кампањите, медиумите и гласачите да го користат Twitter со почит и да ја признаат нашата колективна одговорност пред гласачкото тело за да гарантираат безбедна, фер и легитимна демократска процесирајте го овој ноември “, според блогот објавен како автор на правото на Twitter, политиката и довербата и безбедноста ја водат Vijaya Gadde и Kayvon Beykpour.

Привремените измени ќе стават кочница за тоа како повеќето луѓе можат да го користат Twitter. Почнувајќи од денес, корисниците ќе бидат охрабрени да „додадат свој коментар“ пред да ретвитираат нешто, туркајќи ги кон опцијата за твит со понуди. Корисниците кои ќе изберат да не цитираат твит сè уште можат да ретвитуваат, но компанијата вели дека додава „дополнително триење и дополнителен чекор“ во надеж дека тоа „ќе ја зголеми веројатноста луѓето да додадат свои мисли, реакции и перспективи на разговорот“

Twitter, исто така, нема да обезбеди препораки „лајкувани од“ и „проследени со“ од луѓе што корисникот не ги следи и ќе вклучува теми во тренд во табулаторот „за вас“ за корисниците на САД што вклучуваат „дополнителен контекст“ И, кога некој корисник ќе се обиде да ретвита твит, означен како „погрешен“, ќе види како ќе ги насочи кон веродостојни информации пред да може да ги ретвитаат лошите информации.

Twitter обележа неколку твитови на Trump за кршење на неговите правила за манипулирани медиуми и граѓански и изборен интегритет за твитање невистинити за гласање преку пошта. Етикетите сепак не се појавија за да го одвратат претседателот. Откако Twitter обележа лажен твит за гласање преку пошта во мај, Trump потпиша извршна наредба насочена кон намалување на заштитата обезбедена на платформите за социјални медиуми според Дел 230 од Законот за пристојност на комуникациите.

Минатиот месец, Twitter објави нов пакет правила за решавање на дезинформациите пред изборите во САД, кои вклучуваат планови за етикетирање или отстранување на твитови со лажни информации за местењето избори и резултатите. Исто така, рече дека ќе ги обележи објавите на кандидатите предвреме прогласувајќи победа и го забранува целото политичко рекламирање минатата година.

Измените ќе се појават кај корисниците во наредните денови. Twitter соопшти дека веќе го зголемил својот персонал кој работи на изборите во САД за да одговори на сите проблеми што се појавуваат на Денот на изборите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *