Eric Schmidt, кој го купи YouTube premium, смета дека социјалните мрежи се „засилувачи за идиоти“.

Поранешниот извршен директор на Google, исто така, се чини дека смета дека антимонополскиот удар започнува само со 100 процентен удел на пазарот.

Поранешниот извршен директор на Google и извршен претседател одлучи дека социјалните мрежи се „засилувачи за идиоти“.

По целосниот цитат, : „Контекстот на социјалните мрежи да служат како засилувачи за идиоти и луди луѓе не е она што го намеравме“.

Без да знаете на кого се однесува „ние“, може да помислите дека тој зборува за тоа како целата технолошка индустрија не успеа да ги спречи страниците како Facebook и Twitter да создаваат ехо комори и да ја поларизираат политиката ширум светот (иако некои тврдат дека не можеме да ги обвинуваме социјалните мрежи).

Тој е секако член на технолошката елита, оној кој имал уво на многу други извршни директори и дури се вклучил во некои екстремно засенчени зделки на тој начин.


Но, можеби ќе се потсетите дека Schmidt, исто така, лично контролираше една од најголемите социјални мрежи многу години: Youtube. Тој претседаваше со откупот од 1,65 милијарди долари во 2006 година и тоа го стори токму во неговата улога на визионер, плаќајќи дури 1 милијарда долари повеќе отколку што сметаше дека вреди во тоа време. Потоа остана како извршен директор на Google до 2011 година и беше извршен претседател на Alphabet до почетокот на 2018 година.

Оваа година, YouTube конечно откри дека заработува 15 милијарди долари годишно, па можеби и набавката сега е оправдана со чисто финансиски услови. Социјално, сепак, звучи повеќе како да се извинува што златното доба на Youtube заврши. „Не е она што го намеравме“.

Schmidt беше запрашан и за значајниот случај против монопол, што Google го има во моментот со Министерството за правда :

„Би бил внимателен во врска со овие аргументи на доминација. Само не се согласувам со нив “, рече Schmidt. „Уделот на пазарот на Google не е 100%“.

Претпоставувам дека монополот започнува само откако ќе го заклучите секој конкурент и сега му служите буквално на секое човечко суштество на земјата?

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *