Youtube носи 5 милијарди долари приходи од реклами, бидејќи Alphabet и Google се враќаат назад.

Матичната компанија Alphabet објави подобри од очекуваните резултати за приходите од третиот квартал.

Приходите од третата четвртина на матичната компанија Google, Alphabet, се зголемија за 14 проценти во однос на претходната година, предводена од скок на приходите од рекламирање и за Google и Youtube. YouTube донесе 5 милијарди долари приходи од рекламирање во третиот квартал на 2020 година – знак дека огласувачите кои се повлекоа од своите трошоци поради коронавирусот на почетокот на годината, може да се вратат на нешто што личи на нормалното.

YouTube сега има повеќе од 30 милиони претплатници за музика и премија платени – 35 милиони, вклучително и бесплатни проба – а YouTube TV има повеќе од 3 милиони претплатници. Ова е особено силно, бидејќи Youtube TV објави месечно зголемување на цената од 50 на 64,99 УСД во јуни. Во она што може да биде знак на времето, прегледите за видеа со водени медитации на YouTube се зголемија за 40% од март, а упатствата за маски за лице се прегледани над 1 милијарда пати, рече извршниот директор на Google, Сундар Пичаи на повик со инвеститорите да разговараат за резултатите од заработката.

„Задоволни сме од степенот до кој рекламниците навистина ги активираа своите буџети во третиот квартал“, рече Рут Порат, директор на директор на Alphabet и Google, на повик со инвеститори. Таа додаде дека тоа е доказ дека потрошувачите покажуваат голема побарувачка во скоро сите вертикали. „Силниот раст на времето на гледање на YouTube им овозможува на огласувачите да допрат до публика што не можат да ја достигнат на ТВ“. Компанијата инвестираше во умереност на содржината за да се осигури дека креаторите и корисниците на YouTube имаат позитивно искуство, рече Порат.

Одделот за рекламирање на Google донесе приход од 37,1 милијарди долари, што е пораст од 34 милијарди долари минатата година. Приходите од реклами на YouTube се зголемија за 30 проценти од 3,8 милијарди долари во третиот квартал на 2019 година.

„Оваа година, вклучително и овој квартал, покажа колку е вреден за луѓето основачкиот производ на Google – пребарувањето“, рече Пичаи на повикот.

Овој квартал беше остар контраст со разочарувачкиот втор квартал од 2020 година, каде што приходите на Гугл се намалија за прв пат досега. Овој квартал, Google се врати на растот, со приход од 46,2 милијарди долари во третиот квартал, за разлика од 40 милијарди долари пред една година, и нето приход од 11,24 милијарди долари, за разлика од 7,06 милијарди долари минатата година.

„Другиот“ оддел на Google, кој вклучува хардвер, облачни услуги и Play Store, имаше приход од 5,4 милијарди долари, за разлика од 4 милијарди долари. Неговиот сегмент „други обложувалници“ – кој ги вклучува Waymo и Verily – имаше приход од 178 милиони долари, но остана губитник на пари за компанијата, во висина од 1,1 милијарда долари. Тоа е полошо од ова време минатата година.


Google’s Cloud дивизијата оствари приход од 3,44 милијарди долари, за разлика од 2,3 милијарди долари пред една година, а нејзиниот сегмент за пребарување имаше приход од 26,3 милијарди долари, од 24,7 милијарди долари. Пичаи рече дека клиентите се повеќе се движат кон облакот, „за да ја зголемат ефикасноста и да ги намалат ИТ-трошоците“, додавајќи дека иднината на работата создава „значителен раст на побарувачката“ за облачните производи на Google. Тој додаде дека следниот квартал, Google ќе ја пробие својата облачна поделба како посебен сегмент за известување.

Видеоконференциската платформа на компанијата Google Meet имаше 235 милиони дневни состаноци и повеќе од 7,5 милијарди дневни видео повици, рече Пичаи.

Пичаи, исто така, рече дека компанијата е подготвена за тужба поднесена минатата недела од Министерството за правда, според која интернет гигантот има нелегален монопол на пазарите за пребарување и рекламирање. „Ние веруваме дека нашите производи создаваат значителни придобивки и со сигурност ќе се произнесеме“, рече тој. „Фокусот на нашата компанија останува да продолжиме со нашата работа да изградиме производ за пребарување што луѓето го сакаат и го ценат“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *