Intel ја претстави 11-тата генерација на процесори

Tiger Lake и новата марка Evo

Intel ја претстави новата, 11-та генерација на процесори Core серии за лаптопи.

Моделите се базираат на микроархитектурата Willow Cove, а кодното име на чиповите е Tiger Lake. Заедно со нив, Intel го претстави и новиот бренд Evo.

Процесорите ја користат технологијата SuperFin на Intel. Тоа ќе обезбеди зголемена изведба и ефикасност на чиповите.

Компанијата објави дека на пазарот се очекуваат повеќе од 150 нови уреди со новите процесори, и тие ќе бидат од сите партнери на Intel. Чиповите ќе бидат во познатите серии Core i3, i5 и i7, со вкупно седум модели.

Intel исто така вели дека потрошувачката на енергија е намалена во однос на напојувањето.

Зголемена е и брзината на часовникот, достигнувајќи 4,8GHz во турбо режим. Процесорите поддржуваат 8K видео, HDR, WiFi6 и Thunderbolt 4.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *