AMD ќе се натпреварува со Intel Comet Lake

AMD стана вистински конкурент на Intel

За прв пат по години, AMD стана вистински конкурент на Intel и продолжува да ги користи технолошките потешкотии на својот конкурент. Трите генерации на Ryzen процесори и овозможија на компанијата да биде доминантен фактор.

За неколку квартали, AMD агресивно ја зајакнува својата позиција и планира да ги воведе долго очекуваните процесори Ryzen 4000 пред крајот на оваа година.

На овој начин, компанијата нема да ја пропушти можноста да го искористи максимално сезоната на празници во последниот квартал.

Водечките производители веќе работат на нова серија уреди со процесори Ryzen 4000, кои наскоро ќе ги видиме на пазарот. AMD подготвува премиера на главниот чип од серијата, кој ќе има 10 јадра базирани на архитектурата Zen 3.

Кодното име за претстојните архитектури Ryzen 4000 е Vermeer и тие ќе се соочат со директна конкуренција со најновите процесори Intel Comet Lake.

Големата предност на AMD е што процесорите Comet Lake-S ја користат старата 14nm архитектура на Intel.

Во исто време, дизајнот на чипот Зен 3 користи нова генерација на 7-нанометарска технологија од AMD, што ветува значително подобрување на брзината и намалување на потрошувачката на енергија.

Според непотврдени информации, 10-јадрениот чип ќе биде претставен како Ryzen 4800X, што ќе означува надградба на octa-core 4700X.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.