Јапонија испраќа 8K камери на Марс

NHK развиваат 4K и 8K камери

Јапонската агенција за воздушно истражување и NHK развиваат 4K и 8K камери (преку Параболниот лак) за испраќање на Марс и неговите природни сателити.

Резолуцијата од 8К е ретка и на Земјата, но тоа не ја спречува Јапонија да прави слики со ултра висока резолуција на друго место во Сончевиот систем.

Целта е да се фотографираат пејзажи на Марс, Фобос и Деимос, за време на идната мисија Marian Moons Exploration (MMX).

Овие фотографии ќе помогнат и во контролирањето на модулот, бидејќи во комбинација со аналитичките податоци, тие ќе дадат многу подетална слика за движењето.

Мисијата MMX е планирана за 2024 година и се очекува да слета на Марс во текот на 2025 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *