SpaceX направи важен чекор кон својата мисија на Марс

Амбициозните планови на SpaceX

Амбициозните планови на SpaceX за колонизација на просторот не се тајна, бидејќи компанијата агресивно продолжува да ги постигнува своите цели. Пред само неколку дена се случи уште еден успешен тест, овој пат поврзан со петтиот прототип на вселенското летало Starship.

Starship SN5 успеа да се искачи на висина од 150 метри и откако остана неколку секунди во слободна позиција во вселената за да слета вертикално на лансирната рампа во Бока Чица, Тексас. Ова е исклучително важна компонента на претстојните орбитални тестови на завршената верзија на Starship.

Спроведувањето на тековниот тест ја докажува ефикасноста и безбедноста на системите Space X, а нејзината подготовка траеше повеќе од 11 месеци.

SpaceX соопшти дека во експериментите со Starship SN5 тие намерно користеле само еден мотор Raptor. Еден од следните чекори е да се повтори експериментот, но со прототип на леталото во реална големина.

Најважниот заклучок од успешниот тест е дека сегашниот дизајн на Starship овозможува успешна интеграција на моторот Raptor и останатите потребни компоненти за вертикално слетување.

Овие технологии се клучни за идните планови на компанијата SpaceX за компанијата и нивната желба да испраќаат луѓе на Марс во наредните децении.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *